Alfabetet: digitala ord

Ett vuxet alfabet
I många sfi-klassrum hänger alfabetsbilder på väggarna för att bokstav för bokstav visualisera det svenska alfabetet. Varje bokstav illustreras med en bild och ett ord som börjar på bokstaven i fråga. En klassiker, helt enkelt. Jag har många gånger tidigare i olika sammanhang flaggat för vikten av att använda sig av ord som hör vuxenvärlden till och nu vill jag nischa alfabetet genom att använda ord som har med vår digitaliserade värld att göra.

Ett alfabet för digital kompetens
Varför inte få in lite digital kompetens redan på alfabetsnivå, frågade jag mig själv och gjorde ett alfabet med ord och bilder med koppling till det digitala. Vi ska utveckla elevernas digitala kompetens och ordförrådet är en del av den kompetensen. Dessutom är många av de digitala orden mer eller mindre internationella, vilket sätter de svenska bokstavsljuden i en lite mer bekant kontext. På det viset utgör kontexten en form av stöttning.

Det var bara bokstaven "O" som jag inte hittade ett lämpligt digitalt ord till medan jag höll på, så där blev det ursprungligen en nödlösning (O som i "olika"). Antagligen hade jag fått hjärnsläpp som inte kom på det självskrivna och självklara ordet "online". Jaja, sånt händer. Så, tack alla ni som gav mig tipset på "online" och på så viss bidrog till att göra alfabetet 100% digitalt. Nu är bilden i pdf:n utbytt. (Den ursprungliga varianten med O som i "olika" finns kvar som en separat bild att ladda ner och skriva ut för den som skulle föredra det ordet, se nedan.)

Videoklippet här nedan visar alfabetets utformning och vilka ord som jag har valt att ha med. I slutet av inlägget hittar du pdf:en för nedladdning och utskrift.
 

Vill du ladda ner och skriva ut väggalfabetet för att använda det i ditt eget klassrum? Varsågod, det är bara att klicka på den här filen:

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter