I verktygslådan: Avancerad läsare i Word Online

Under 2019 kom en ny funktion i Word i Office 365 som heter Avancerad läsare och är ett utbildningsverktyg för hjälp med skrivning, läsning och läsförståelse. Med andfra ord: ett digitalt verktyg för läs- och skrivstöd med en del praktiska finesser.

Avancerad läsare finns i Word Online som ingår i Office 365 och är tillgänglig för alla som har prenumeration på Office 365-paketet. För att anväda funktionen, behöver man vara inloggad på sitt Microsoft-konto och jobba i ett Word-dokument som ligger sparat online, dvs i molnet (OneDrive).
 
Vad har Avancerad läsare i Word Online för finesser?

En mycket kortfattad sammanfattning:

  • Anpassning av radlängden underlättar fokus och läsförståelse.
  • Ändring av sidfärg och anpassning av textavstånd som ökar avståndet mellan ord, tecken och rader kan underlätta avläsning av texten och att hålla fokus.
  • Med stavelsemarkering underlättar man ordigenkänning och uttal.
  • Med uppläsningsfunktion får eleven dokumentet uppläst. Varje ord markeras och läses upp allteftersom.
  • Översättning och uppläsning av texten till/på ett flertal olika språk finns.


Här nedan kan du se en videobeskrivning av verktyget (en enkel manual) som jag har spelat in med hjälp av skärm-och ljudinspelningsverktyget Screencasomatic.

Nedanför videon finns en pdf-fil som innehåller en bildmanual till Avancerad läsare i Word Online. Bara att ladda ner och skriva ut om du vill.

Mer information finns att få via Office support HÄR.

Ta gärna del av Fredrik Johanssons videotips på hur man kan jobba med ordklasser med hjälp av Avancerad läsare i Word Online.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter