Skolstil - att tänka utanför appen

Idag testade jag om det skulle gå - och hur det i så fall skulle bli - att på iPaden kombinera appen Skolstil 3 med skärm- och ljudinspelningsappen Screencast-O-Matic. Det går och resultatet fyller sin funktion!

Så här blev det:


Talsyntesen är naturligtvis inte det samma som när läraren läser in en text själv, men när eleverna producerar egna texter, är det tidsmässigt omöjligt för läraren att läsa in allt själv. Då får det helt enkelt duga med talsyntes.

Jag ville spela in uppläsningen av texten man har på skärmen. Tanken var att det skulle ge eleverna möjlighet att lyssna på uppläsningen av sina egna texter skrivna i Skolstil också utanför klassrummet och utanför den enhet som har använts för skrivandet, vilket vanligtvis är en surfplatta tillhörande skolan.

Så här gjorde jag när jag testade:
1) Jag skrev en kort text i Skolstil 3.
2) Jag växlade till appen Screencast-O-Matic, aktiverade mikrofonen och startade en inspelning, varpå jag snabbt växlade tillbaka till texten i Skolstil 3.
3) Jag startade uppläsningen av texten (tryckte på högtalarsymbolen).
4) När uppläsningen var slut, stoppade jag skärminspelningen (med en liten röd knapp högst upp till höger på skärmen).
5) Jag växlade igen till appen Screencast-O-Matic och sparade videon på iPadens kamerarulle.
6) Jag gjorde en enkel redigering direkt i kamerarullen (klippte bort ca 3 sec i slutet av videon) och sparade på nytt.
7) Jag laddade upp videon till Google Drive för att kunna få en delbar url-länk. (Tips: Använd airdrop för att trådlöst föra över videon från elevens enhet till din enhet.)
8) Jag kopierade länken, klistrade in den på www.skapaqrkod.se och fick fram en qr-kod.
9) När qr-koden är klar, kan man t.ex. klistra in den på textutskriften till eleven.
10) Klart. Grattis!

Jag tycker att det här kan bli ett enkelt och funktionellt sätt att ge multimodal stöttning genom att kombinera några specifika digitala verktyg. Eftersom det finns en inbyggd färgmarkering av ord som läses upp i Skolstil, behöver man inte bekymra sig om att det saknas pekfunktion i appen Screencast-O-Matic

Jag brukar ofta råda andra att tänka ”utanför appen”. Det här ungefär vad jag menar med det.

Lycka till med att testa.

Fördjupning
Läs mer om Skolstil här.
Läs mer om Screencast-o-matic här.
Läs mer om qr-koder här.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter