I verktygslådan: Screencast-o-matic & rörlig markör

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om flippat klassrum och om skärm- och ljudinspelningsverktyget Explain Edu som visserligen tillhör mina favoritappar, men vars nackdel är att den kan upplevas som dyr och därmed ibland svår att få installerad på skolans surfplattor. I sådana lägen gäller det att hitta andra lösningar för att flippa klassrummet. Här kommer en sådan.

Som tur är finns det gratis alternativ och 0 kr i kostnad kan kompensera färre funktioner när det kniper. Bara du kan göra nedanstående tre saker parallelt är du tekniskt sett igång med att flippa klassrummet och skapa filmade genomgångar och visualiseringar.

Du behöver kunna:
  1. spela in det som sker på skärmen (skärminspelning)
  2. spela in det du samtidigt säger/läser (ljudinspelning)
  3. använda en visuell, rörlig markör för att peka på det du pratar om/läser (pekfunktion)

Efter inspelningen behöver du även:
  • spara din video och lägga upp den på en digital plattform, t.ex. Youtube
  • dela din video med dina elever, t.ex. med hjälp av qr-koder

Screencast-o-matic som gratis alternativ
I det här blogginlägget tipsar jag därför om skärm- och ljudinspelningsverktyget Screencast-o-matic som finns både i webbversion för datorer och som app för iPad/iPhone. Båda är gratis.

Om du använder Screencast-o-matic på datorn är pekfunktionen inbyggd i verktyget. Pekaren syns som en gul ring i den färdiga filmen. Se exempel på en inspelning som jag har gjort med verktyget här.
 

Screencat-o-matics egna presentationsvideo:.


Med skärm- och ljudinspelning på surfplattan har det dock inte varit lika enkelt: ingen vettig pekfunktion någonstans. Fram tills nu!

Skärm- och ljudisnpelning med rörlig markör
Det var på Instagram som jag har fått tips om att det går att koppla in en vanlig trådlös mus till en iPad. Jag blev genast eld och lågor och måste testa genast. Det här, förstår du, det här att kunna ha en praktisk och smidig, rörlig pekare på surfplattan - det har jag saknat länge! Det är så roligt med att ha ett nätverk på sociala medier - man får så bra tips där. Den här lösningen är lika enkel som självklar - så här med facit i hand.

Här är Sabinas inlägg på Instagram:

Efter att jag har provat att ansluta en trådlös mus med usb-kontakt (jag hade ingen med bluetooth) och det har funkat, var det dags att testa musmarkören tillsammans med appen Screensast-o-matic. Resultatet blev en videomanual om just detta, dvs hur du kopplar en trådlös mus med en usb-kontakt till din iPad, hur du därefter aktiverar muspekaren i inställningar samt hur du därefter gör en skärm- och ljudinspelning i appen Screencast-o-matic.
 

Jag är helt övertygad om att ni är många lärare där ute som kommer att bli hjälpta och inspirerade av detta tips. Flippa på nu, vänner. Lycka till!

Berätta gärna i kommentarsfältet hur det går för dig :-) 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter