Alfagodigital: när teknik och pedagogik möts

Foto: Elisabeth Bergander Foto: Elisabeth Bergander

Härligt med inspiration
Jag älskar att bli inspirerad och jag älskar goda och kreativa pedagogiska idéer. Ännu bättre om de innehåller digitala inslag. När jag var i Norge i höstas hade jag turen att träffa läraren Elisabeth Bergander från vuxenutbildningen i Bærum. Hon undervisar vuxna i norska som andraspråk och jobbar bl. a. med grundläggande litteracitetsundervisning. Hennes sätt att integrera teknik och vuxenpedagogik är mycket inspirerande.

NVL
Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) har publicerat ett material med Elisabeths klassrumsnära tips på arbetssätt och aktiviteter: Alfagodigital. Materialet innehåll beskrivningar, videoklipp och diskussionsfrågor att t.ex. använda i arbetslaget.

Klassrumsexempel från Norge
Jag väljer att visa här några av de idéer jag själv gillar mest. Varsågod, här är tre lysande videoexempel på hur Elisabeths elever har använt appen Skolstil 2. Det som jag gillar är hur eleverna växlar mellan olika uttrycksformer (digital skrift, handskrift, höra, läsa, uttala) för att öva språket på ett varierat sätt och hur de även aktivt tar stöd av modersmålet - allt medan de jobbar i Skolstil 2. Det är häftigt att t.ex. se eleven som inte kan läsa/skriva på sitt modersmål pashtu och tar Skolstil till hjälp för att ändå skapa sig en tvåspråkig ordlista. Snacka om delaktighet i lärandet. Wow! (Om du vill läsa beskrivningar av situationerna, gå till respektive avsnitt i Alfagodigital. Rekommenderas varmt.)

Det fjärde videoklippet som jag visar här är också kul att se. Det visar vilken potential den digitala röstassistenten Siri (iphone/ipad) har i språkundervisningen redan på ett tidigt stadium. Jag blir nästan avundsjuk att jag inte kom på idén själv :-) 

Det här femte klippet är en sammanfattande film om vad Alfagodigital-materialet presenterar och du kan få en bra bild av hela innehållet.

För dig som är intresserad att titta på alla filmerna (13 st totalt), har jag samlat dem i en spellista på min videokanal. Du hittar spellistan här. Se och låt dig inspireras.

När vuxenpedagogik möter teknink kan fantastiska saker börja hända.

Mer om Skolstil på bloggen: läs här.

Hur gör du? Använder du Skolstil? Dela gärna med dig av dina exempel och tips i kommentarsfältet.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln