Energigivande mikropauser för bättre lärande

Musik och rörelse
Nej, det är inte bra att sitta still för länge om man vill behålla fokus och koncentration. Du som har varit med på någon av mina föreläsninger under det senaste året vet vad jag menar med enerigivande mikropauser. De jag brukar lägga in på strategiska ställen i presentetaionen är i form av rörelse till uppiggande musik. Vi kan kalla det dans men egentligen är det bara ett helt anspråkslöst tillfälle att ställa sig upp, få skaka loss, nynna lite, skratta och känna sig allmänt väl till mods.

Första låten brukar komma ca 45 minuter efter föreläsningens början och det är alltid samma video som jag spelar upp för deltagarna: ett kort Despacito-klipp med Helan och Halvan. Självklart står deltagarna upp. Och det slår aldrig fel. Skrattet och rörlesen kommer på en gång. Undantag finns, så klart, alla vill inte dansa och behöver inte göra det heller. Musiken och åsynen av de dansande gubbarna har en positiv effekt ändå. Efter det är man garanterat mer fokuserad, vilket är bra att säkerställa inför ett kommande teorityngd avsnitt i presentationen. 

Med rörelse ökar blodcirkulation och syresättning och med hjälp av glädjen och skrattet produceras dopamin, oxytocin, endorfin och serotonin som är substanser som bidrar till att skapa känslor av öppenhet, tillit, samhörighet, kretativitet, motivation och annat smått och gott som är bra att känna i en inlärningssituation. Jag har skrivit om det här tidigare, till exempel här och här.

Låtsamlingen
Jag kan säga att jag skriver det här blogginlägget på förekommen anledning, eftersom jag blir ofta ombedd att dela länken till min youtube-spellista med energixizer-låtarna. Så jag gör det här, för alla och en var som vill få in mer skratt och rörelse på sina lektioner. Eller, om du är rektor, på dina arbetsplatsmöten. Våga prova, våga sänka garden en smula, det är jätteroligt. Och inte farligt alls.

Om jag har använt mig av "danspauser" i undervisningen? Ja, det har jag gjort och nedanstående videoklipp är riktigt, riktigt populärt. Om du tittar, så förstår du lätt varför. Passar nämligen perfekt på sfi!

Hur brukar du göra? Hur ser din rutin ut för att eleverna ska kunna röra på sig lite under lektionen? Berätta gärna genom att skriva i kommentarsfältet.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln