Sfi-lärartidningen - din nya kollega

Sfi-lärartidningen Sfi-lärartidningen

Du har väl inte missat att det har startats en sfi-lärartidning? Premiärnumret av Sfi-lärartidningen utkom den 15 oktober (tema: digitalisering) och den 15/11 kommer novembernumret (tema: språkutvecklande arbetssätt). Sfi-lärartidningen är tillgänglig för alla och envar via webben www.textpalatset.se/sfi och är alldeles gratis. Eftersom tidningen är webbaserad och finns även i pdf-format, är det lätt att dela den med andra och det är även superlätt att prenumerera på den via mejl (för intresseanmälan, klicka här). Premiärnumret 2018:10 har blivit en succé och vi har inte bara fått fantastiska läsarreaktioner, utan även drygt två tusen prenumeranter. Snart tre tusen! Det är jätteroligt. Anledningen till att jag skriver "vi" är att jag är med i tidningens redaktion och kommer att ha en fast krönika i varje nummer: Ivana Eklund tipsar heter den. I oktobernumret delar jag med mig av min erfarenhet kring att kompetensutvecklas med hjälp av pedagogiska poddar och inför novembernumret kan jag avslöja att ämnet för min kolumn blir grammatikundervisning, ämnet vi älskar att hata. Eller är det tvärtom? Är det kanske ett ämne vi hatar att älska? 

Vår ambition är att göra en tidning som fungerar som din pålästa kollega. En kollega som utan att skriva dig på näsan delar med sig av relevanta och intressanta kunskaper från forskning om sfi, vuxnas lärande och andraspråksinlärning men även av erfarenheter från sfi- undervisningen. Därför besöker tidningens journalist Eva Cloarec olika sfi-verksamheter för att varje månad kunna presentera goda exempel – och därmed bidra till kollegialt lärande inom sfi. Så i varje nummer har du ett klassrumsnära reportage att se fram emot.

Tidningens chefredaktör är Annsofie Engborg. Hon och jag träffades första gången 2016 i samband med arbetet kring Skolverkets stödmaterial i grundläggande litteracitet och har sedan dess samarbetat en hel del. Bland annat har vi tillsammans skrivit boken Digital kompetens för sfi-lärare. Vad innebär vuxenutbildningens digitalisering? (Gothia fortbildning, 2018). 

Oktobernumret 2018:10 har tema digitalisering och innehåller följande artiklar:
Digitalitet: Vad är det?
Kalmarsunds gymnasieförbund satsar digitalt
Månadens skola: Sfi i Liljeholmen och Vällingby
Aktionsforskning
Vuxnas lärande: andragogik
Behov av sfi-forskning
Begränsad forskning om sfi 
Digitala verktyg: Hur används Kahoot?
Förlaget som satsar digitalt: Liber Sfi digitalt

Hela tidningen i pdf-format för nedladdning hittar du här:

Har du tagit del av Sfi-lärartidningen? Vad tyckte du? Om du gillar innehållet i tidningen, hjälp oss gärna att sprida den så att fler lär känna sin nya sfi-lärarkollega. Tack :-)

Etiketter: sfi-lärare

Kommentera gärna:

  • Eva Follrud • 4 november 2018 13:58:23
    Jättenyfiken
  • Kul att höra, hoppas du stillar nyfikenheten snart.

    11 november 2018 16:48:03

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln