Ett lektionstips inför valet

Lektionstips inför valet Lektionstips inför valet

Eftersom mitt inför-valet-lektionstips som jag delade med mig av på facebook här om dagen visade sig vara uppskattat, kommer samma tips även här på bloggen. Varsågod.

Upplägget så som det presenteras här nedan använde jag i en B2-grupp i förra veckan men läggspelet fungerar alldeles utmärkt redan på A-nivå (det var faktiskt till en A-grupp jag gjorde korten inför förra valet) men man får anpassa arbetssättet lite grann.

Delarna i lektionsupplägget
1️⃣ Ett analogt läggspel om riksdagspartier: matchning symbol-namn-förkortning, gruppera röda, blå och gröna partier samt regering och opposition. Ladda gärna ner kopieringsunderlaget och gör kort till din klass (se pdf-filen här nedan.) Jag har uppdaterat innehållet och nu stämmer alla partisymboler med hur de ser ut idag.

Läggspel om riksdagspartier
Läggspel om riksdagspartier

2️⃣ Digital frågesport skapad i gratis verktyget Plickers: basordföråd om statsskick, styre, val, regering, partisymboler/namn mm). Omfattning och frågornas svårighetsgrad kan anpassas efter nivå, så det är bara att låta sig inspireras. Tyvärr finns det inte någon delningsfunktion i Plickers, så jag kan inte dela frågorna med er rakt av, men jag kan åtminstone visa frågorna och svarsalternativen med hjälp av skärmdumpar från Plickers (obs! du hittar de bilderna längst ner i inlägget). Bättre än ingenting, så behöver ni åtminstone inte hitta på allt från början, ifall ni är intresserade att skapa en egen liknande frågesport. (Läs mer om Plickers här.)

Plickers: frågor och ett svarskort

3️⃣ Digital tankekarta om för eleverna viktiga valfrågor. Skapas gemensamt i verktyget Popplet (gratis). Vi använde tankekartan för diskussion och som stöttning vid förberedelse av besöket vid valstugorna. Varje elev skulle nämligen förbereda en egen fråga att ställa till politikerna vid valstugorna.
Eftersom det är meningen att tankekartan skapas i interaktion med eleverna under lektionen, finns det ingen anledning att ge er länken. Men eleverna fick var sin utskrift.

Tankekarta i Popplet

4️⃣ Besök vid valstugorna (med efterbesrbetning dagen efter).

Valstugor i Eskilstuna
Valstugor i Eskilstuna

Den pedagogiska tanken bakom lektionsupplägget:
➡️ Interaktivitet och formativa arbetssätt.
➡️ Det utgår från talet, elevernas erfarenheter och tidigare kunskaper.
➡️ Alla blir delaktiga.
➡️ Repetition✔️, återkoppling✔️, stöttning ✔️
➡️ Befästande av begrepp och ord✔️.
➡️ Vuxenrelevans ✔️.
➡️ Variation ✔️.
➡️ Roligt, språkutvecklande ✔️.

Skärmdumpar på frågorna och svarsalternativen i frågesporten (klicka på bilden för att förstora den):

Obs! En likadan fråga för samtliga riksdagspartier.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln