Ett undervisningsmaterial om meningsbyggnad (ett tips)

Lärarhandledning Lärarhandledning

Idag vill jag tipsa om ett välgenomtänkt undervisningsmaterial för sfi som heter Se meningen och som går ut på att stötta vuxna andraspråkselever i konsten att bygga meningar med hjälp av färgglada satsdelskort, stasdelsormar, planscher med bindeord, bisatsinledare mm. Allt är försett med magneter och kan lätt fästas på tavlan och flyttas runt.
 

Planscher
Satsdelskort
Satsdelskort
Satsdelsormar
Satsdelsormar

I och med att sfi har sammanhållna studievägar och studieväg 1 innehåller numera kurserna A-D, behövs det anpassade arbetssätt och fungerande metodik för att kunna stötta eleverna hela vägen genom sfi-utbildningen. Och kvalitativt undervisningsmaterial med vuxna andraspråksinlärare som målgrupp växer inte på träd precis. I Se meningen finns det dels färdiga meningar i olika svårighetsgrader att plocka med och sätta ihop, dels uppmuntras eleverna att fylla "mallarna" med eget innehåll utifrån sin språkliga nivå. Progressionen följer kunskapskraven för kurserna A-D och elevhäftet är tänkt att följa eleven genom hela sfi.

Syftet med materialet är ge eleverna fungerande mönster när det gäller svensk meningsbyggnad och samtidigt lära dem att producera egna meningar. Med andra ord kan materialet med fördel användas inom ramen för genrepedagogik och cirkelmodellen, inte minst för att grammatiken bygger på funktionsgrammatik (med färgförstärkning). Att använda materialet formativt känns också som helt givet.

Lärarhandledningen innehåller många bra tips kring arbetssättet och användningen av materialet samt en del användbara råd kring undervisning om meningsbyggnad. Bra vägledning alltså. På hemsidan presenteras materialets samtliga delar med så väl text som korta videoklipp och korta podd-avsnitt att lyssna på. Kika in där, vettja. Naturligtvis kan köpa materialet där också, se alla produkter här. Själv har jag det som kallas startpaketet och längtar efter att börja använda det i olika grupper när jag ska vikariera framöver.

Materialets skapare är sfi-läraren Christina Hängsel. Bra jobbat! Tack för ett toppen material.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln