Ett praktiskt inriktat inlägg om flippat klassrum på sfi

När jag åker runt och föreläser om digitala resurser och flippat klassrum i sfi-undervisningen, kommer alltid förr eller senare en och samma prosaiska fråga upp: "Vad använder du för app att spela in filmerna med?" Och svaret? Det är appen Explain everything som jag använder, vilket jag faktiskt har gjort i flera år nu. Jag har en ipad men appen finns även för android (här). Den är en bra app. Det finns förstås andra appar som fungerar på ett liknande sätt, men jag har fastnat för den här och är nöjd. Det känns dessutom som att jag kan den rätt bra nu :-) 

En smartboard i miniatyr med ljud- och skärminspelning
Explain everything är i princip en smartboard i miniatyr med skärm- och ljudinspelningsfunktion. Allt som sker på skärmen och allt läraren säger under inspelningen spelas in och kan sedan sparas som en video och delas till elverna via exempelvis youtube och/eller skolans lärplattform eller klassens blogg. Eller som en qr-kod inklistrad som bild i ett word-dokument som du delar ut till eleverna.

Flippat klassrum
Undantagsvis ska jag i dagens inlägg inte gå in på de pedagogiska aspekterna med att flippa klassrummet inom sfi-undervisningen, utan nöjer mig att länka till en artikel på Skolverkets hemsida: Sfi-lärare utvecklar undervisningen med filmer på nätet. Jag hoppas att vi ändå kan vara överens om att metoden med flippat klassrum (det omvända klassrummet) passar mer än väl ihop med formativa arbetssätt och med cirkelmodellen för genrepedagogik. Flippat klassrum är inte till för att användas i stället för en genomgång i klassrummet, utan meningen är att genomgångar i klassrummet får en annan karaktär och dimension och tiden i klassrummet kan utnyttjas mer effektivt - exempelvis till att öva mer på språket. Materialet bör ingå både före, under och efter själva lektionstillfället. Som genomgång, som repetition, som stöttning. Eleverna kan se och höra genomgången när de vill, var de vill och hur många gånger de vill och använda sig av den när de övar. Därför behöver eleverna kunna komma åt flippfilmen snabbt, problemfritt och utan omvägar.
 
Vad jag vill med mitt blogginlägg idag är att ge en praktisk vägledning när det gäller att använda appen Explain everything för att flippa klassrummet. Till det har jag skapat en videopresentation av verktyget. Som en videomanual. Varsågod, här finns den.

Och här nedan kan du se några filmexempel på vad som går att få till med hjälp av appen Explain everyting och vilka typer av material som fungerar utmärkt att flippa på sfi. Samtliga är flippfilmer som jag har använt i min egen undervisning på A- respektive B-nivå. Det går att flippa vad som helst som har med språket att göra.

Exempel:
Film 1: Diktamen
Film 2: Textuppläsning
Film 3: Ordlistor
Film 4: Grammatik
Film 5: Läsförståelsestrategier
Film 6: Textyper
Film 7: Uttal och avkodning
Film 8: Checklistor


Vad alla mina "flippfilmer" publicerade på youtube har gemensamt är att de visualiser språket och dess strukturer för eleverna och hjälper dem att skaffa sig användbara läs- och skrivstrategier som underlättar förståelse och kommunikation. Det uppskattas jättemycket av eleverna. Och det är också där pedagogik och didaktik kommer in i bilden.

Kommentera gärna:

  • Huriye • 17 februari 2018 16:43:59
    Tack för allt. Underbar
  • Tack själv

    17 februari 2018 17:27:10

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln