Höstens Första arbetsvecka avklarad

Presentation: Digitalt och flexibelt lärande på sfi Presentation: Digitalt och flexibelt lärande på sfi
Hej igen, hoppas att ni har haft en fin sommar. Själv kan jag inte klaga även om semestern innehöll en del "eget" jobb med att förbereda åtminstone ett par av höstens kommande presentationer och workshops. Men jag har också läst ganska många fina böcker och slappat på olika sätt. Det var skönt och jag känner mig utvilad.

Nu är det alltså dags att jobba igen. Och vilken rivstart!
På jobbet har det varit min sista vecka på ett tag som Alfa2/A-lärare eftersom jag från och med v 34 tar över en B-kurs på studieväg 1, en variant som vi kallar B-alfa och som är en fortsättning på Alfa2/A. Med Alfa2/A-eleverna gjorde jag ett studiebesök på biblioteket, de fick även var sitt lånekort utfärdat och var väldigt glada över det. Med för- och efterarbete brukar biblioteksbesöket ta tre lektinstillfällen i anspråk men det är alltid en väl använd tid. Med ett eget lånekort växer eleverna på något vis. Och flera går dit snart med sina barn och tittar på/lånar tvillingböcker eller lånar filmer. 

På B-nivå kommer jag alltså att återigen undervisa mina gamla elever, dvs de som jag tidigare har godkänt på A. Den här veckan ägnade jag mig mycket av min planeringstid åt att göra i ordning ett första temahäfte till B-alfaeleverna, om arbete och yrken. Till häftet tillhör ganska mycket multimodalt material (se här) som eleverna som vanligt får tillgång till genom qr-koder infogade i temahäftet.

Vad jag gjorde under min första arbetsvecka var bl.a. två flippade-klassrum-filmer om hur man skriver dels ett formellt meddelande (ett e-mejl), dels en återberättande text om sitt eventuella jobb i hemlandet. Inspiration till filmerna har jag fått av kollegan Anita Pihl, men framför allt av boken Skriva B av Helena Bogren och Karin Sundström (också mina kollegor). Med tanke på mina elever som fortfarande är i behov av fortsatt läs-och skrivundervisning ville jag göra en tydligare och mer grundläggande variant av de genrepedagogiska instruktionerna. Det ska bli spännande att ta del av elevernas reaktioner på materialet när den tiden kommer om några få veckor. Så här ser filmerna ut:

Annars var jag i Göteborg i onsdags och föreläse om flexibelt lärande med digitala verktyg. Jag hade också en workshop om bl.a hur man kan flippa klassrummet med hjälp av appen Explain everything. Det var ett mycket givande möte med lärana där eftersom deras målgrupp är hörsel- och synskadade sfi-elever, vilket ställer väldigt specifika krav på hur multimodalt material bäst ska utformas. Jag har själv fått nya idéer om till exempel hur jag skulle kunna utnyttja den inbyggda filmfunktionen i Explain everything för att göra vissa genomgångar ännnu tydligare. 

Det var den veckan. 
Jag önskar dig en bra start på höstterminen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln