Det blir en spännande höst men än är det sommar

Efter en intensiv och bra termin som bl a innehöll en nyutgiven bok har jag plötsligt bara två arbetsdagar kvar att göra, sedan väntar fyra lugna semesterveckor. Det gäller verkligen för mig att tanka massor av mentalt bränsle under de fyra veckorna för i höst kommer jag att behöva massor av både ny energi och kreativitet. Den bästa avkoppling jag vet är att läsa, läsa, läsa. Böcker i massor. Och att ha tid att bokblogga, det är också roligt.

Vad är det då som väntar mig i höst? Det första som kommer att hända är att jag från och med vecka 34 byter grupp. Jag lämnar min Alfa2/A-grupp och tar över en specialgrupp som vi kallar B-alfa och som är en alfabetiseringsvariant av B-kursen. I princip kommer jag att undervisa alla de elever som jag godkände på Alfa2/A de senaste månaderna eftersom det är i den gruppen de är nu. Tanken med arrangemanget är att tillsammans med två mycket kompetenta kollegor utveckla alfabetiseringsspåret på studieväg 1, från alfa via A till B. Kollegan som tar över min nuvarande Alfa2/A-grupp kommer tillbaka efter sin mammaledighet, så nu kan vi äntligen realisera vår plan på ett alfabetiseringsspår på stv 1 fullt ut. Webbaserat lärande, multimodalt material, fokus på läs- och skrivutveckling och vardagsanknytning mm. Kollegan heter förresten Camilla Nilsson och är författare till Språkvägen sfi A som utkommer i augusti. Jag tror att vi kommer att vara ett perfekt team. Det blir kul.

Det andra som kommer att känneteckna hösten är att jag kommer att vara mycket mer aktiv än tidigare som föreläsare och utbildare när det gäller webbaserad alfabetisering på sfi, språkinlärning med hjälp av appar och olika webbaserade verktyg mm. Cirka femton föreläsningar och workshops är redan inbokade. Det kommer att vara något nytt, det att kombinera mitt lärarjobb på sfi med livet som egen företagare.

Jag ser fram emot hösten. På sfi kommer jag att få vara kreativ och använda min fulla potential som pedagog när det gäller att bana nya vägar så att fler alfabetiseringselever kan få chansen att klara hela sin studieväg. Jag kommer att samarbeta nära likasinnade kollegor. En specifik utmaning som jag kommer att glatt tampas med är genrepedagogik. Hur kan jag kombinera den på bästa sätt med grundläggande läs- och skrivutveckling som måste fortsätta på B-alfa? Där får jag viss hjälp av en annan duktig kollega som visserligen har C-kurs på stv 2 men vi inspirerar varandra ändå. Hon heter Anita Pihl (se hennes videokanal här) och hennes mål är att skapa flipp-filmer om genreskrivande utifrån böckerna Skriva B och Skriva C.  Det kommer att bli superbra.

Ja, alla kära sfi-människor där ute. Dags att ta ledigt nu. Jag önskar er alla en skön och vilsam sommar, så ses vi i augusti igen. Ha det gott.
 

Glad sommar!


 

Etiketter: sfi-lärare

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln