En personlig videohälsning som hörövning

Personligt och på riktigt
Jag har semester just nu och är på underbara Gotland medan mina elever jobbar på för fullt med en vikarie. Innan jag gick på semester visade jag bilder från Gotland och berättade lite om ön för eleverna och vi pratade också rätt länge om Sveriges geografi i allmänhet. Det var ett trevligt och tämligen lyckat lektionspass med många spontana frågor och kommentarer från elevernas sida. De var intresserade och uttryckte sina känslor inför bilderna av den fina, gotländska naturen. "Vi vill följa med", lärde de sig att säga.


Sedan var det någon någon elev som frågade om jag ville göra en film om min semester, så att de kunde se hur jag hade det och hur det såg ut där jag var. Kod, kod, menade dem. Innan jag visste ordet av, lovade jag eleverna att med hjälp av en qr-kod leverera en videohälsning .

Gratis vykort från Posten
När jag efteråt funderade över hur jag bäst skulle kunna genomföra leveransen av qr-koden med videohälsningen, kom jag på att jag hade ett antal gratis vykort från Postnord. Med sommarmotiv! Perfekt. Varje elev skulle få ett vykort med sitt namn på, en handskriven hälsning och en påklistrad qr-kod. Min kollega Anita lovade att ställa upp med kodskapandet och kodklistrandet och överlämna vykorten till vikarien. De handskrivna hälsningarna fixade jag innan jag åkte. Hur det blev, ser du på bilden här intill. Själva videohälsningen gjorde jag i mobilen i appen iMovie.

Jobb på semestern?
Varför valde jag att frivilligt göra en video till eleverna på min semester? Det är en bra fråga och svaret är okomplicerat. Helt enkelt för att jag ville göra dem glada (det är roligt att bjuda till lite ibland) och för att jag gillar att "leka" med bild och ljud.  Arbetsinsatsen upplever jag således inte som särskild betungande, inte ens tidsmässigt. Pedagogiskt sett har eleverna fått en autentisk hörövning med vardagsanknytning och Sveriges realia. Jag gillar att ta omvärlden in i klassrummet, det här blev en möjlighet. 

Jag vet inte ännu om vikarien gjorde något med filmen på lektionstid men jag vet att eleverna har fått sina vykort och har sett videon. Det räcker gott så länge. De får berätta själva för mig vad de tyckte när vi ses på måndag igen. Det ser jag fram emot. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln