Att göra en kursutvärdering

Vad tycker eleverna?
Vad tycker eleverna om sfi-undervisningen som de får? Vad tycker de om arbetssättet och kursinnehållet? Tycker eleverna att de får tillräckligt med hjälp av mig? Vågar de ställa frågor när de inte förstår? Vad tycker de om att studera med hjälp av digitala och webbaserade verktyg? Det här är exempel på frågor som jag gärna ville få svar på. Och jag skulle använda det digitala responsverktyget Kahoot men det fanns en del saker som jag kände var viktiga att tänka på när det gällde upplägget och det faktum att eleverna var i början av sin litteracitetsutveckling.

At tänka på när det gäller elever som är nybörjare:

 • Frågorna/påståendena måste vara mycket enkla och tydliga och gälla endast en sak åt gången.
 • Läraren läser frågorna/påståendena högt.
 • Varje fråga/påstående illustreras med en autentisk bild från det egna klassrummet. Igenkänning underlättar förståelse av frågan.
 • Svarsalternativen måste vara extremt enkla och tydliga och helst återkommande vid olika frågor (mycket/så där/inte eller ja/nej). Det är frestande med fler svarsalternativ än tre för att få mer nyanserade svar av eleverna, men risken att eleverna inte hinner förstå ordentligt är stor. Hellre färre svarsalternativ som eleverna klarar av att förstå och välja mellan.
 • Hellre "svartvita" svarsalternativ än att eleverna inte uppfattar nyansskillnaderna i värderingen.
 • Läraren läser svarsalternativen högt och visar vilken knapp/färg som ger vilket svar.
 • Ge eleverna gott om tid att svara, 30 sec per svar är ganska lagom.
 • Nästa fråga/påstående visas först när läraren manuelt väljer "nästa".
 • Det kan vara ganska givande att diskutera gruppens svar på varje enskild fråga/påstående innan man tar nästa. 

Om du vill titta på  "kursutvärderingen" i Kahoot, klicka här.
Om du vill se resultatet av utvärderingen som mina elever har fått göra idag, klicka här.

Övrigt:
 • Vi använde surfplattor.
 • Egentligen ville jag att eleverna loggade in anonymt (t.ex. med ett nummer) men de var så himla snabba på att logga in så det blev så att de loggade in med sina förnamn. Ingen sa något om det och ingen uttryckte några funderingar kring det heller när det väl var dags att ge svar. Efteråt tog jag ändå bort namnen. Jag var ute efter helheten, inte efter individuella åsikter.
 • Jag valde att spara resultatet i Google Drive. Därifrån kan man göra en utskrift.

Brukar dina elever få göra en kursutvärdering? Hur går det till? Skriv gärna i kommentarsfältet och dela med dig av dina erfernheter.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln