pyssla, skriva, berätta

Tema familjen: eleverna gör collage Tema familjen: eleverna gör collage

På Alfa2 har vi haft tema "familjen" under några veckor och befinner oss just nu i avslutningsfasen. I måndags bad jag eleverna att göra ett collage på apper (A3-format), skriva kort och för hand om sin familj och sedan berätta muntligt med collaget som utgångspunkt. Familjeberättelserna jobbade vi med i förra veckan, då skrev eleverna bl.a. på surfplattorna och hade utskrifter av sina texter till hands. DEt var alltså fråga om att göra samma sak men på ett annat sätt, i ett annat sammanhang.

När vi gjorde våra collage, hade vi enormt roligt under ca två timmar. Förutom ett bildskapande pågick även ett språkskapande. Alla var glada och engagerade och stämningen var helt avslappnad. Jag hade förberett arbetet med att göra i ordning urklippta pappersfigurer och lade fram en hög med pojkar, en hög med flickor och en hög med mammor och pappor att välja mellan. Samt lim, färgpennor och saxar. Alla bilder hämtade jag från pixabay.

Jag tycker att det är viktigt med eget, kreativt skapande också på analog basis. Det är bra för finmotoriken och positivt för sinnet. Fast även surplattorna kom till användning. Förstås! Jag spelade in eleverna när de berättade om sina familjer (utifrån kursmålen för muntlig produktion) och imorgon ska vi lyssna tillsammans.

Första videoklippet är ett bildspel med foton som jag tagit under arbetets gång och med elevernas färdiga bilder. I det andra videoklippet kan du höra alla 15 elever berätta om sina familjer. För min egen del är inspelningen värdefull för dokumentation av elevernas muntliga prestation och ett underlag för (sam)bedömning.

Vad säger du? Visst blev det ganska bra?

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln