Att skapa egna qr-koder

Här kommer en extremt kortfattad beskrivning av hur du skapar qr-koder. Qr-koder är tvådimensionella streckkoder som fungerar som ett slags adresskort. I koden ligger nämligen en webbadress gömd (kan vara även en text, en bild, ett ljud mm). Genom att skanna in koden med mobilen eller surfplatta, laddas adressen upp och den aktuella webbsidan öppnas. Är det fråga om ett videoklipp, öppnas klippet.

För att skapa en qr-kod som leder till t.ex. ett filmklipp på youtube och som du vill att dina elever lätt ska kunna komma åt, gör du så här:

1) Kopiera webbadressen/länken till youtube-klippet som du vill att eleverna kommer åt. En länk/webbadress till ett klipp på youtube brukar se ut så här: https://www.youtube.com/watch?v=NyhT2k-x2WE 

2A) Om du använder dator, gå tex till www.skapaqrkod.se och klistra in den kopierade länken i rutan "URL". Klicka på "skapa kod". Högst upp på sidan som sedan öppnas liger den färdiga qr-koden. Högerklicka på koden/bilden för att kopiera den. Klistra in koden i det dokument som du vill ha koden i. Sist i det här inlägget finns en instruktionsvideo att titta på i fall du behöver.

2B) Om du använder smartphone eller surfplatta, behöver du en app som heter qr code reader. Det finns många olika qr-appar och det kvittar vilken du tar, jag är van vid just den här och tycker att den fungerar bra, även för eleverna. Den är gratis. Ladda ner appen. För övrigt gör du i princip på samma sätt som på datorn. (Om du har en android-telefon, finns det flera olika qr-appar till den också.)

3) Eleverna måste ladda ner appen qr code reader till sina mobiler för att kunna skanna in koderna som du ger dem. Du får hjälpa dem med det. Genom att skanna in en qr-kod, kommer eleven direkt till videoklippet (eller vad det nu är du har "gömt" bakom koden) och kan börja lyssna och titta. Se ett exempel här.

Det går fort att skapa en qr-kod och vinsterna är uppenbara. Mer lättillgängligt än så blir det knappast när det gäller webbaserat material, tycker jag. Slutligen ett gott råd: Ta dig tid att introducera qr-koderna för eleverna. Visa vad det handlar om, hjälp dem att ladda ner appen, visa hur den fungerar osv. Det lönar sig att vara grundlig vid introduktionen. Lycka till. 

Den här qr-koden leder till en diktamen.
Etiketter: qr-koder

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln