Att skapa egna qr-koder
Här kommer en extremt kortfattad beskrivning av hur du skapar qr-koder. Qr-koder är tvådimensionella streckkoder som fungerar som ett slags adresskort. I koden ligger nämligen en webbadress gömd (kan vara även en text, en bild, ett ljud mm). Genom att skanna in koden med mobilen eller surfplatta, laddas adressen upp och den aktuella webbsidan öppnas. Är det fråga om ett videoklipp, öppnas klippet.
För att skapa en qr-kod som leder till t.ex. ett filmklipp på youtube och som du vill att dina elever lätt ska kunna komma åt, gör du så här:
1) Kopiera webbadressen/länken till youtube-klippet som du vill att eleverna kommer åt. En länk/webbadress till ett klipp på youtube brukar se ut så här: https://www.youtube.com/watch?v=NyhT2k-x2WE
2A) Om du använder dator, gå tex till www.skapaqrkod.se och klistra in den kopierade länken i rutan "URL". Klicka på "skapa kod". Högst upp på sidan som sedan öppnas liger den färdiga qr-koden. Högerklicka på koden/bilden för att kopiera den. Klistra in koden i det dokument som du vill ha koden i. Sist i det här inlägget finns en instruktionsvideo att titta på i fall du behöver.
2B) Om du använder smartphone eller surfplatta, behöver du en app som heter qr code reader. Det finns många olika qr-appar och det kvittar vilken du tar, jag är van vid just den här och tycker att den fungerar bra, även för eleverna. Den är gratis. Ladda ner appen. För övrigt gör du i princip på samma sätt som på datorn. (Om du har en android-telefon, finns det flera olika qr-appar till den också.)
3) Eleverna måste ladda ner appen qr code reader till sina mobiler för att kunna skanna in koderna som du ger dem. Du får hjälpa dem med det. Genom att skanna in en qr-kod, kommer eleven direkt till videoklippet (eller vad det nu är du har "gömt" bakom koden) och kan börja lyssna och titta. Se ett exempel här.
Det går fort att skapa en qr-kod och vinsterna är uppenbara. Mer lättillgängligt än så blir det knappast när det gäller webbaserat material, tycker jag. Slutligen ett gott råd: Ta dig tid att introducera qr-koderna för eleverna. Visa vad det handlar om, hjälp dem att ladda ner appen, visa hur den fungerar osv. Det lönar sig att vara grundlig vid introduktionen. Lycka till.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Eva Follrud » Sfi-lärartidningen - din nya kollega: ”Jättenyfiken”
-
Mohamed » Att skapa egna qr-koder: ”Tack!”
-
Mohamed » Att skapa egna qr-koder: ”Tack!”
-
Huriye » Ett praktiskt inriktat inlägg om flippat klassrum på sfi: ”Tack för allt. Underbar ”
-
Lidia Suokko » Att skapa egna qr-koder: ”Hej igen! Tack Ivana för ditt svar! Då fortsätter jag forska vidare i qr-världen..”
Bloggarkiv
Länkar
- Sfi-sidan (fb-grupp)
- Webbaserad sfi (fb-grupp)
- Litteracitetsutveckling inom sfi/sva (fb-grupp)
- Sfi ipads i Alfa och A-grupper (fb-grupp)
- Alfaportföljen
- Min videokanal på Youtube
- #sfichatt på twitter
- Sfibloggen
- Digitala verktyg i akriftspråksundervisning, Skolverket
- Digitala verktyg i litteracitetsundervisning - en lista
- LR-bloggar
Etikettmoln
didaktisk planering skolform symposium 2018 vuxnas lärande plickers läromedel självbedömning edtech hjälpverktyg kunskapskrav språk och identitet meningsbyggnad närmaste utvecklingszon dollar street videomanual kahoot implementering annaochphilip studieväg 1 återkoppling omvärlden i klassrummet spellistor sfi-podd språkforskning lyssna stödmaterial skolverket grammatik diktamen cirkelmodellen kognitivt utmanande frågesport flippatklassrum personligt ämnesspanare vardagsinnehåll paddagogik allmänt digital kompetens flippat klassrum fortbildning sfi-lärare qr-koder lektionstips formativ bedömning pedagogik sfi digitala resurser digitala verktyg undervisning webbalfa språkutvecklande ikt litteracitet skriva youtube genrepedagogik kompetensutveckling analogt & digitalt podd digitalisering forskning skolverket lärande feedback tankekartor lärplattform responsverktyg sfi-lärartidningen flerspråkighet popplet frågor post-it tala padlet bett 2019 emojis notislappar betyg läroplan föreläsning struktur explain everything bett 2017 läggspel dokumentera kursplan höra och förstå exit tickets smartboard läsa lärarpodcast bedömning classroomscreen storytelling
Tack Ivana för ditt svar! Då fortsätter jag forska vidare i qr-världen.
Bästa hälsningar, Lidia
15 februari 2018 21:44:37
Jag har försökt att använda ipads och qr-koder för att komma direkt till t.ex. Safir. Jag kommer fram till övningar men de är inaktiv. I vanliga fall använder vi Puffin. Jag får inte heller till Nyheter på lätt svenska via appen Språkplay. Gör jag något fel? Om inte, känner du till en lätt väg att hänvisa elever direkt till t.ex. Safir. Tacksam för svaret!
Med vänliga hälsningar
Lidia Suokko, SFI-lärare 1C
/Ivana
14 februari 2018 22:03:20
https://cloud-qr.se